Wybór wina pasującego do posiłków mięsnych

Najlepsze wino do mięsa

Wina do mięsa – jakie wybrać?

Ogólnie rzecz biorąc, kiedy parujesz wino do mięsa, staraj się skupić na lżejszych winach czerwonych. Będziesz chciał również pomyśleć o teksturze wina, tj. o tym, jak ciężkie i lepkie jest ono w twoich ustach. Jeśli chodzi o wina czerwone, musisz wziąć pod uwagę zarówno poszczególne odmiany wina, jak i region, w którym zostało wyprodukowane. Na przykład australijski Shiraz będzie się bardzo różnił od Cabernet Sauvignon z Napa Valley, mimo że oba są czerwonymi winami. Istnieją dwa główne rodzaje win czerwonych: wytrawne i słodkie. Wina wytrawne są garbnikowe i mają wysoką kwasowość. Wina słodkie mają wysoką zawartość cukru i niższy poziom kwasowości.

5 pomysłów na dania z winem do mięsa

Jeśli szukasz inspiracji, jakie rodzaje mięsa podawać z jakimi winami, spróbuj jednego z poniższych pairingów.

  • Mięso z grilla. Jeśli podajesz mięso z grilla, chcesz iść z czerwonym wytrawnym winem. Węgiel drzewny i wysoka temperatura stosowana podczas grillowania spowoduje karmelizację i spalenie cukrów zawartych w słodkim winie. Spowoduje to zwęglony, gorzki posmak. Dlatego czerwone wytrawne wino najlepiej zachowa swój smak z grillowanym mięsem.
  • Surowe mięso w przystawce. Jeśli podajesz surowe mięso jako przystawkę, wybierz wytrawne białe wino. Bogactwo mięsa zrównoważy kwasowość wina i sprawi, że będzie ono mniej cierpkie w smaku.
  • Surowe mięso na sałatce. Jeśli podajesz sałatkę z surowym mięsem i jest to danie główne, możesz wybrać słodkie wino. Słodycz w winie będzie mniej wyczuwalna i nie będzie kolidować ze smakiem mięsa.
  • Surowe mięso w kanapce. Jeśli podajesz kanapkę z surowym mięsem, możesz wybrać wino słodkie lub wytrawne. Jeśli zdecydujesz się na wino słodkie, pomoże ono przeciąć słoność mięsa i sera w kanapce. Jeśli wybierzesz wino wytrawne, nada ono kanapce mocniejszy smak.
  • Surowe mięso z serem i krakersami. Jeśli podajesz surowe mięso i ser, wybierz słodkie wino. Naturalna kwasowość sera zrównoważy słodycz w winie.
wino do miesa jakie

Najlepsze wino do mięsa na grilla

Grillowane mięso jest klasycznym parowaniem z czerwonym winem, więc zacznijmy od niego. Jeśli chcesz iść z typowym parowaniem, nie możesz się pomylić z Cabernet Sauvignon z Napa Valley. Aby uzyskać coś nieco innego, spróbuj Shiraz z Australii. Łącząc wino z grillowanym mięsem, nie zapomnij zwrócić uwagi na to, w jakim stopniu wino było starzone w dębie. Wino bez dębu będzie najlepiej komponować się z grillowanym mięsem, ponieważ nie będzie miało żadnego z aromatów dymu, który jest często nadawany przez dębowe beczki.

Jak wybrać wino do mięsa?

Wybierając wino do mięsa, musisz wziąć pod uwagę klimat, w którym było uprawiane. Klimat, w którym wino jest uprawiane, będzie miał wpływ na jego smak, więc chcesz się upewnić, że rodzaj wina, które wybierzesz, będzie pasował do klimatu, w którym Twoje mięso było hodowane. Wina z Bordeaux najlepiej pasują do mięsa uprawianego w ciepłym klimacie. Wina chilijskie to dobry wybór, gdy chcesz połączyć wino z mięsem uprawianym w umiarkowanym klimacie. Kiedy dobierasz wino do mięsa, musisz również wziąć pod uwagę jego konsystencję. Bogate, pełne czerwone wino będzie najlepiej pasować do bogatego, tłustego czerwonego mięsa. Lżejsze wino, takie jak Beaujolais lub Pinot Noir, to lepszy wybór dla lżejszych mięs.

23-11-2022 / user9

Jakie są etapy produkcji wina?

Wina mogą być produkowane w różnych stylach i metodach, ale etapy produkcji są zazwyczaj podobne. Proces produ

Rozwiń #
18-08-2022 / user9

Jakie są najlepsze wina wytrawne?

Jeśli chodzi o wino, jest tak wiele więcej niż czerwone lub białe. Istnieje również wiele różnych rodzajów bia

Rozwiń #
16-08-2022 / user9

Słodkie wina – jakie najlepiej smakują?

Nie ma potrzeby chować słodkich win, gdy przychodzą goście. Można się nimi cieszyć w każdej chwili, pod warunk

Rozwiń #
12-08-2022 / user9

Półwytrawne wina – jakie są najlepsze?

Jak dobrać półwytrawne wino do dań? Wysokiej jakości wino półwytrawne to nie tylko świetny dodatek d

Rozwiń #