Nie ma potrzeby chować słodkich win, gdy przychodzą goście. Można się nimi cieszyć w każdej chwili, pod warunkiem, że pije się je odpowiedzialnie i nie wypija się całej butelki za jednym zamachem. Uzbrojony w odpowiednią wiedzę, możesz nauczyć się rozpoznawać słodkie wina i wybrać te najsmaczniejsze na następną sesję picia. W artykule znajdziesz również wskazówki, które słodkie wino najlepiej komponuje się z jakimi potrawami i jak znaleźć więcej takich napojów.
Słodkie wina – przepisy na pyszne desery
Jednym z najlepszych sposobów na zrobienie z kogoś, kto nie jest miłośnikiem słodkiego wina, jest podanie mu deseru po delektowaniu się butelką wina deserowego.
Chociaż wina deserowe są rzeczywiście słodkie, to w rzeczywistości różnią się pod wieloma względami od deserów przygotowanych z cukru, miodu lub innych substancji słodzących.
Tradycyjnie wina deserowe są słodkie, ponieważ zostały poddane fermentacji w celu uzupełnienia cukru gronowego, podczas gdy większość deserów z dodatkiem cukru jest pieczona lub w inny sposób gotowana, aby skarmelizować cukry i uczynić je bardziej złożonymi.
Wina deserowe można również wykorzystać do przygotowania koktajli lub polać nimi lody waniliowe lub ciasto czekoladowe, aby uzyskać wyjątkowe doświadczenie deserowe.
Słodkie wina a zdrowie
Słodkie wina są zazwyczaj mniej kaloryczne niż inne napoje alkoholowe. Niektóre badania wykazały, że umiarkowane spożycie słodkich win może mieć korzyści zdrowotne, takie jak poprawa zdrowia serca, a nawet lepsze zdrowie mózgu. Jednak wiele badań jest nadal potrzebnych dla lepszego zrozumienia możliwych korzyści zdrowotnych słodkich win.
Napoje te są zwykle produkowane z winogron, które są bogate w przeciwutleniacze, ale niektóre słodkie wina mogą również zawierać dodatek cukru. Wina słodkie różnią się również zawartością alkoholu. Można znaleźć słodkie wina, które mają nawet 7% alkoholu lub jeszcze mniej (np. Moscato d'Asti ma 4% alkoholu).
Wysoka ilość antyoksydantów w winogronach sprawia, że są one korzystne dla zdrowia, a badania sugerują, że to samo dotyczy win słodkich. Na przykład w jednym z badań stwierdzono, że osoby, które piły wina średnio-słodkie i słodkie, miały wyższy poziom korzystnych przeciwutleniaczy we krwi niż osoby, które piły wina wytrawne.

Jakie słodkie wina można kupić w sklepach?
Wina wytrawne zazwyczaj nie są w ogóle słodkie, ale wraz z rosnącą popularnością słodszych winogron, coraz więcej producentów wina zawiera pewien stopień słodyczy w wielu swoich winach. Następujące odmiany winogron są powszechnie używane do produkcji słodkich win:
- Gewürztraminer: Winogrono to produkuje aromatyczne wina, które często są nasycone smakiem liczi, róży i imbiru.
- Muscat: Pachnące winogrono, które stoi za wieloma popularnymi na świecie winami deserowymi.
- Riesling: Winogrono stojące za wieloma najlepszymi na świecie białymi winami wytrawnymi, ale także niektórymi winami półsłodkimi i słodkimi, jak również.
- Sauternes: Szczep, z którego pochodzi wiele najsłynniejszych słodkich białych win na świecie.
Data dodania: 16-08-22